Te is elköveted ezeket a hibákat, amikor szakállmosót használsz?

Gyerekkorban sokunk anyukája mondta azt féltő szóval: Ne mosd olyan sűrűn a hajad fiam, mert megfázik a fejed, zsírosodni fog a hajad, stb.

Szakállmosás

Sok igazság van a fenti sorokban. Mégis, fundamentális különbségek vannak egy „normál” sampon, vagy egy szakállmosó, illetve szakállmosó szappan között. Míg egy hagyományos sampon alapvető célja a haj és a fejbőr megtisztítása a faggyúmirigyek termelte zsírtól, ergo a bőr és haj szárítása, addig az utóbbiak éppen ellenkezőleg, hidratáló hatással kell, hogy bírjanak. Valljuk meg, ez lényeges differencia!

Visszatérve az eredeti kérdésre, az anyukák megállapítása helytálló volt anno. Akárcsak a haj, úgy a szakáll mosását sem kell, és nem is szabad túlzásba vinni. (Jóllehet, a napok során elkerülhetetlenül több vízzel érintkezik az arc szőrzete a hajhoz képest. Lásd: rendszeres arcmosások.)

Azok a szakállas sorstársak, akik például fizikai munkát végeznek poros, szennyezett környezetben, bizonyosan több alkalommal kénytelenek mosni a szakállukat, és ez rendjén is van. Amire nekik (is) nagyon kell figyelniük, hogy egy kiadós szakállmosás után feltétlenül meg is szárítsák a „prémet”, méghozzá alaposan. Pontosan a fentebb említett okok miatt. A nedvesen hagyott bőr jóval érzékenyebb például a hidegre és a huzatra, szélre. Ha a törölköző már nem elég, használjunk hajszárítót, vagy egész egyszerűen maradjunk meleg helyen a teljes száradásig. Így akadályozhatjuk meg a bőr megfázását, ergo a zsírosodást és a korpásodást. No és a kíméletlen viszketést, ami ilyenkor menetrendszerűen érkezik. (Erről a témáról bővebben a Te jó ég, viszket a szakállam! Tehetek ellene? cikkünkben olvashatsz.)

Szumma szummárum, szakállat mosni csak erre a célra kifejlesztett, prémium mosókkal és szappanokkal szabad (érdemes), kerülni kell a nem természetes alapanyagokat tartalmazó kemikáliákat (sok esetben már a vételár elárul mindent a minőségről), és végül nem szabad túlzásba vinni a mosást. Hagyni kell, hogy a bőr visszatöltődjön, regenerálódjon. Ja igen, és ne felejtsük el az alapos szárítást. De tényleg alapos legyen!

Nagy örömünkre szolgál, amikor lépten-nyomon azt látjuk, hogy érdeklődtök a kimondottan szakállmosás céljára kifejlesztett mosók és szappanok iránt. Ez azt jelzi, hogy a magyar szakállas közönség kellőképpen kulturált és művelt ezen a területen. Well done!

Ha szeretnél többet megtudni az „olcsó” és minőségi szakállolajak közti különbségekről, csak kattints a linkre!