„Olcsó” vs. Minőségi Szakállolajak

Kardinális különbségek, ahogyan még nem találkoztál velük…

Rendhagyó ez az írás, ha azt vesszük, hogy a különböző szakállápolási termékeket és azok szerepét, fontosságát már rengetegen az unalomig „megénekelték”. Úgy tűnik azonban, a legfontosabb szempontokat valamiért minden szakértő és „prémvezér” figyelmen kívül hagyta. Amolyan hiánypótlóként igyekszünk most ezeket átfogóan elétek tárni.

Olcsó vs. minőségi szakállolajak

Szögezzük le a legelején, nem lesz semmiféle hókuszpókusz, és a zavarosnak ható szakmaiságot is kerüljük ebben a blogban. Tényeket tárunk elétek, melyek segítségével könnyebben fogtok vásárlási döntéseket hozni szakállápolás területén. A célunk csupán ennyi.

Megközelítésünk alapja rém egyszerű: Azért veszel magadnak rendszeresen olajat és balzsamot (más egyebekkel kiegészítve), hogy

Ez utóbbi természetesen a szó legnemesebb értelmében értendő. Nos, ami mindezt teljesíti, esetleg méterekkel ugorja meg azt a bizonyos képzeletbeli lécet, az válhat hű társaddá a jövőben. Pláne, ha még az ára is baráti.

Ha olyan érzésed van, hogy szinte forog a fejed és elveszni látszol a piaci kínálat miriádjában, akkor számodra KÖTELEZŐ tovább olvasni! Egyetlen lényegi szempont alapján végezzük az elemzést: Minőség tekintetében rangsoroljuk a szakállápoló készítményeket. En bloc.

Mire a blog végére érsz, könnyedén el fogod tudni dönteni, hogy mi is az, amit keresel, mi illik leginkább hozzád, az egyéniségedhez. Ezt akár ígéretnek is veheted…

Lássuk, milyen termékek uralják a piacot!

Haladjunk alulról felfelé a minőség ranglétráján, miközben megvizsgáljuk azt, hogy mi miért érdemes vásárlásra, vagy esetleg mit érdemes azonnal elfelejtened.

1. Ismeretlen eredetű (kínai) szakállápolók

Senkinek ne legyenek illúziói. A webshopok korában rengeteg termék, amit a kozmetikumok közül megvásárolhatunk, Kínából importált. A probléma abból fakad, hogy a termékösszetevők „ismeretlen eredetűek”. Magyarul az Európai Unió területén nem engedélyezett a legális forgalmazásuk!

Nem kell hozzá különösebb szakértőnek lennünk, hogy ezeket a szakállápoló olajakat, balzsamokat, sok esetben szetteket felismerjük. Hiába bújtatják őket „álruhába” ravasz kereskedők, a rossz minőségű fotók, hangzatos márkanevek, koncepciótlan dizájnok, illetve a tálalás maga már sokat sejtet. (Mellesleg be tudod azonosítani őket a Wish-en és az AliExpress-en…) A lényeg, hogy ha már ránézésre sem „süt” a termékekről a minőség, akkor ez sajnos a legtöbb esetben így is van. Ezen cikkek ára nemcsak azért olcsó, mert kínai munkaerő gyártja őket, hanem mert senkinek nincsen valós fogalma arról, mit is tartalmaz a tégely vagy az üvegcse…

Az ismeretlen eredet legnagyobb rizikója az esetleges egészségügyi következmény, amiért a profitvadász honi internetes kereskedők bizony nem fognak felelősséget vállalni. Szumma szummárum a kozmetikai ipar „veszélyes” üzem, tele rengeteg követelménnyel, előírással és szigorú engedélyeztetésekkel. Nem véletlenül. Ami egy ügyes (vagy csak jóhiszemű) kereskedőnek könnyű pénz, amit vastag profittal keres rajtad, az neked valójában túlárazott termék megvásárlásával járó kockázat.

Megjegyzés: A kínai származású olcsó és veszélyes kozmetikumok ellen három nagynevű német áruházlánc is tiltakozik. Részletek ebben a cikkben: Tönkreteszi a Rossmannt és a DM-et az olcsó kínai kozmetikum?

Verdikt: Ha ilyen termékkel találkozol az interneten, alaposan gondolkodj el, megéri-e megspórolni pár ezer (vagy pár száz) Forintot…

2. Kiskereskedelmi láncok polcain kínált szakállápolók

Nagy népszerűségnek örvendő termékek. A lényeg a következő: ők szerencsére már nagy valószínűséggel megfelelnek minden törvényi előírásnak, ami az ilyen típusú kozmetikumokkal szemben támasztva van. DE! (…és ez most tényleg nagy DE.) Nem véletlenül hívja őket a szakma „napraforgó szakállolaj”-nak.

Bár minden megtalálható bennük, ami szükségszerű, mégis akad itt egy kis gond. Ahhoz, hogy az árakat a vásárlók számára vonzóvá lehessen tenni, a felhasznált összetevők arányai erőteljesen a gyengébb minőségű komponensek felé hajlanak. Ennek következtében ezek a termékek tulajdonképpen csak szerény mértékben tudják azt, amit egy nívós szakállolajnak (vagy balzsamnak) tudnia kell! (Lásd a három fő kritériumot a blog elején.)

Megjegyzés: Meglepő (és egyben szomorú) azt látni, amikor egy patinás mainstream cég úgy bővíti a termékpalettáját és „száll be a szakáll játékba”, hogy a „gyanúsan olcsó” szegmensbe pozícionál. Profikként pontosan tudniuk kell, hogy jelenlegi áraikon terméket kínálni inkább szemfényvesztés. Vagy rafinált üzleti húzás…

Verdikt: Profán módon megfogalmazva ők azok a portékák, melyek ugyan teljesítenek minden alapelvárást, de egyéniségük, karakterük valójában nincs. Egyetlen igazi előnyűk, hogy olcsók.

3. Prémium szakállolajak

Ha csupán az árakra hagyatkozna valaki, akkor nagyjából 6.000 forintos vételártól indulva (a csillagos ég felé tartva) kisebb az esély rá, hogy egy termékkel félrenyúljunk. Már ami a minőséget illeti. Főképp, ha a termék eredete, összetevői, stb. leellenőrizhető. Szerencsére választékban itt sincs hiány. Mi mégis a döntő kritérium?

Tá-dám! Elemzésünk fénypontja következik.

Próbáljunk most elvonatkoztatni attól, hogy az import prémium olajak ára jellemzően magasabb a külföldi gyártás, a hazánkba való beutaztatás és a hatékony marketing okán. A minőség enyhe túlzással megegyezik, minimálisak az eltérések, melyek az összetevők arányában és azok szakértő vegyítésében keresendők.

Akad itt mégis egy fundamentális különbség…

Ha valaki látta már a Parfüm című filmet (Zseniális!), az jól tudja, hogy az igazán tökéletes parfüm legfőbb ereje az ILLAT! Olaj és balzsam esetében sincs ez másként. Vannak ugyan szagtalan olajok, melyek egyetlen célja a szakáll ápolása, miközben teret adnak viselőjük kedvenc parfümjének, de arra kérek minden olvasót ezen a ponton, hogy egy pillanatra tegyen félre mindent, rendezze cikázó gondolatait és értse meg egyszer s mindenkorra, hogy egy jól eltalált illat akkora erőt kölcsönöz a férfinak, mint egy hibátlanra fejlesztett adalék egy Forma 1-es autónak!

Hímneműként a legtöbben ugyan nem vagyunk tökéletesek, de ha megjelenésünk, öltözködésünk, viselkedésünk, beszédünk (F1 autó) szervesen párosul egy visszafogott, diszkrét, konszolidált és brutálisan férfias illattal (adalék), akkor a gyengébbik nem úgy borul le lábaink előtt, mint ókori királyok ágyasai vágytól epedezve uruk előtt. Még véletlenül sem kényszerből.

A teljesség igénye nélkül a Szakáll Királynál összegyűjtöttünk pár olyan -női szájakból elhangzó- mondatot, melyek jelentőségét csak egy férfi lélek képes megérteni:

Ha a sorok olvastán bárkinek az a gondolata támadna, hogy hiszi a piszi, ez is csak egy „ravaszul tálalt” marketingduma, akkor ez a tévhit garantáltan csak addig létezik majd, míg Ti magatok nem halljátok vissza ugyanezt a környezetetek hölgytagjaitól. Fogadunk?

Viccet félretéve további márkanevek említése nélkül nagyon sok szuper gyártó (Magyarok is!) van a piacon, akiket nyugodt szívvel tudnánk ajánlani nektek. A döntés mindig a vásárlók (Ti) kezében van. Nézzetek körül kedvetekre.

Verdikt: A prémium termékért többet fizetsz ugyan, de az áráért valódi AURÁT varázsolsz magad köré. Ennek pozitív hatásai (szimpátia, vonzalom, elismerés) pedig pénzzel nem mérhető értékek.

A magunk részéről abszolút nyugodtak vagyunk. Teljesítettük azt, amiért a Szakáll Király, VAZUL és Hunor kozmetikumokat kikísérleteztük, és a szakállasok számára elérhetővé tettük. Igen, az állagokat és illatokat, melyek mindent visznek.

Ha Téged is érdekel, és szívesen kipróbálnád három különböző szakállolajunkat, akkor itt az ideje megtekintened az Exkluzív Illatminta Csomagot!

Hidd el, a jövőbeni választásod már nem is lesz olyan bonyolult...

Kellemes napot kívánunk minden szakállasnak!