Te jó ég, viszket a szakállam! Tehetek ellene?

Tehetsz. Le azért ne vágd, hisz nem az „extrém megoldások” blogját olvasod épp. Nagyon röviden összefoglaljuk a szakállviszketést kiváltó három fő okot, és igyekszünk hatékony megoldásokat kínálni.

Te jó ég, viszket a szakállam!

1. Amikor szakállnövesztésbe kezdesz

A kínzó viszketés a legtöbb férfi pár napon át tartó „tortúrája” a borotválkozás elhagyását követő két-három hét után. (Jellemzően ezen a ponton „véreznek” el a legtöbben azok, akik dús bozontról álmodoznak.) Alapvetően a hegyes végű szőrszálak visszakunkorodása okoz bőrirritációt, amit érdemes tempósan orvosolni.

A megoldás az, hogy a bőrödet és a növekvő szakálladat rendszeresen minőségi szakállápoló szerekkel hidratálod. Egy jó szakállmosó, egy hozzáillő szappan, illetve szakállolaj a „bőrödig ér”, így ők kötelezően gondoskodnak a megfelelő nedvességtartalom fenntartásáról. Emellett a szőrszálakba juttatott nedvesség folytán a hegyes szőrvégek irritáló hatása is drasztikusan visszaesik.

2. Rossz szerekkel kiszárítod a szakálladat (és a bőrödet)

Férfiúi mivoltunkból fakadóan hajlamosak vagyunk az elkényelmesedésre, így gyakran előfordulhat, hogy egy normál hajmosást összekötünk a szakállunk mosásával. Jól érzed, „mezei sampont” használunk mindkét esetben… Sajnos ez egy fundamentális hiba, ugyanis míg a hajmosó szerek alapvetően kiszárítják a bőrt, a szakállad épp ezt a típusú „törődést” nem igényli. Ha megmosod a szakállad, a mosód vagy szappanod egyik fő feladata a tisztításon túl a hidratálás. Amennyiben ez elmarad, szinte garantált a kínzó viszketés visszatérése, illetve megjelenése.

Megoldás ez esetben sem lehet más, mint a szakállmosó szerek gondos megválasztása. Tetszik, nem tetszik, jobb, ha nem vagy spórolós etéren. Azok a férfikozmetikumok, melyek magas minőséget képviselnek, nagyrészt nem az olcsó kategóriába tartoznak prémium összetevőik okán. Hogy fejben jobban fel tudj erre készülni, és ellen tudj állni az olcsóbb kópiák csábításának, célszerű elolvasnod az "Olcsó" vs. minőségi szakállolajak című írásunkat is. Más fényben fogod látni a bozontos világot.

3. Ha valamire allergiás vagy

Ez rendszerint akkor hat hidegzuhanyként, ha az általad kiválasztott vadonatúj szakállápoló szerek közül valamelyik (esetleg több is) olyan összetevőt tartalmaz, amire allergiás lehetsz. Érdekesség, hogy sok allergiától szenvedő szakállas férfi egészen addig nem is ismeri ezt a „nyavalyát”, amíg nem találkozik vele a szakállápolás során.

Az egyik ilyen jelenség a szakáll korpásodása. Ez jellemzően egy gyulladás, aminek több kiváltó oka lehet. (Tekintsünk el a klasszikus „vizesen hagytam, megfázott” esettől.) Ha te például történetesen latex érzékeny vagy, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy olyan terméket használj, ami tartalmaz shea vajat. A latex érzékenyek ugyanis allergiásak lehetnek a sheára. Tegyük fel, hogy a munkahelyeden gondot okoz a gumikesztyű viselése. Ilyenkor felmerülhet a latex irritáció gyanúja…

Bőrallergia esetén érdemes szakemberhez fordulnod, aki pontosan meg fogja tudni mondani neked, hogy milyen anyagokra, összetevőkre figyelj oda. Sok pénzt spórolhat egy ilyen vizsgálat a későbbiek során, mielőtt kiderülne, hogy a méregdrága szakállápoló kozmetikumaid egyes alkotóelemeik miatt hasznavehetetlenek lesznek…

Jó hír, hogy az ilyen típusú allergiás tünetek azért alapvetően ritkábban fordulnak elő a férfiak körében.

Kellemes napot kívánunk minden szakállasnak!